گـاز آرگـون

سر ویلیام رمزی و لرد رایلی دو دانشمند بریتانیایی که در سال 1894 این گاز را از هوا جدا کردند. قبـل این دو در سال 1785, هنری کاوندیش در حین بررسی نیتروژن اتمسفر به این نتیجـه رسیـد کـه بیـش از 1/120 قسمـت نیتـروژن ممکـن است شامل یک گاز بی اثر باشد؛ اما نتایج کار او فراموش شد تا اینکه بیش از 1قرن بعد، لرد و بیلی دریافتنـد که نیتروژنـی که با حــذف اکسیــژن از هــوا تهیــه می شـود حـدود 0.5 درصد چگالـی بیشتری از نیتروژنی که از منابـع شیمیایـی ماننـد آمونیاک حاصل می شود است. گــاز سنگیـن تـری که پـس از اکسیژن و نیتروژن ازهوا باقی می ماند اولین گاز نجیب بود که روی زمین کشف شد. و به دلیل بی اثــر بودن آن از کلمه یونانی argos یا تنبل استفاده شد.

آرگون یک عنصر شیمیایی در گروه 18 (گازهای نجیب) جدول تناوبی فراوان ترین گاز موجود در پوسته زمین و یکی از پر استفاده ترین گازها در صنعت است.گازی بی رنگ بی بو و بی مزه و حدود 1درصد اتمسفـر هواکره را تشکیل می دهد ؛ غیر قابل اشتعال و غیر واکنشی است. استنشاق این گـاز در غلظت های بـالا جایگزیـن اکسیژن در خون، و خفگی می شود. آرگون در حضـر میـدان الکتریکی قـوی و ولتـاژ بالا رنگ آبـی از خود نشـر می دهد. آرگون آتشگیـر نیست و قابلیـت انحلال در آب را دارد. هیچ ترکیب شیمیایی پایداری از این گـاز کشف نشده است اما ایزوتوپ های مختلفی از آن در طبیعت وجود دارد. چگالی آرگون از هوا بیشتر است.

کاربـرد گـاز آرگـون

آرگـون یکی از رایـج ترین گازهــای حامـل در دستگـاه کروماتوگرافی است. این گاز انتخـاب شده بـرای طیـف سنجی HCP است. همچنین به عنوان محافظ جوشکاری قوس الکتریکی معین شد. آرگون یکی از گازهای اصلی برای پـر کردن لامپ های رشتـه ای و ترکیب آن با نیتـروژن کریپتـون یا نئــون برای لامـپ های فسفـری است. همچنین در روش تصفیه فولاد ضد رنگ از گاز آرگون مایع استفاده می شود.

در صنعت دارو سازی نیز برای جایگزینی اکسیژن در بالای ظرف از این گاز استفاده می نمایند.

از آرگون در طیف سنجی  جذب اتمی به عنوان پوشش استفاده  می شود.

از مخلوط آرگـون با هلیـوم و فلوئـور در لیزرهـای ایگزایمـر استفاده می شود.

در پنجــره هــای دو جـــداره آرگـــون نقــش عایـق حرارتـی را ایفـا می کنـد.

برای جلوگیری از اکسایش فلزات مذاب و آلیاژ ها از آرگون استفاده می شود.

از آرگون در ترکیبات گـازی کالیبراسیـون یا واسنجـی نیز استفـاده می شود.

آرگـون و اطلاعـات ایمنـی آن

استنشاق بیش از حد آرگون می تواند باعث سر گیجه، حالت تهـوع و از دست دادن هـوشیاری و مـرگ شود.