گـاز اتـان (C2H6)

گاز اتان توسط مایکل فارادی و در سال 1834 کشف شد. نام اتـان مشتق شده از ” اتر “به معنـای هـوای بـالا می باشد. گاز اتان در دسته الکان ها قرار دارد.ترکیبات الی کربن دار به 3 دسته الکان ها، الکن ها و الکین ها دسته بندی شده اند. در ساختار الکان ها (مثل گاز اتان) پیوندهای یگانه وجود دارد.

در مورد گاز اتان  هر کربن به 3 اتم هیدروژن و یک اتم کربن که در مجاورت آن قرار دارد متصل می شود. فرمول مولکولی اتان C2H6 می باشد و دومین عضو خانواده الکان ها می باشد.در شرایط فشار و دمای استاندارد گاز اتان بی بو، بی رنگ، غیر سمی و بسیار قابل اشتعال می باشد. بعد گازمتان میتوان اتـان را دومین جز عمـده گاز طبیعی نام برد. گاز اتان جز سوخت های پاک محسوب می شود.

کاربـرد های گـاز اتـان

بیشترین مصرف گاز متان در صنایع شیمیایی جهت تولید اتیلن توسط شکست مولکولی به کمـک بخـار است. همچنین در تولید اتن، اتانول، گلیکون، استالدئید، اتیل استاتـو و… مـورد استفاده است. گـاز اتـان را می تـوان به عنوان مبرد در سیستم های تبرید برودتی و بـا نـام تجـاری R-170 استفـاده کرد. اتـان به عنـوان یک جـز در گازهای کالیبراسیون برای صنایع خودرو سازی ، نفـت و گـاز و صنایـع شیمیایـی استفاده می شـود. در صنعت متالوژی در برخی از عملیات های حرارتی اتان استفاده می شود.

اتـان و اطلاعـات ایمنـی آن

به علت جایگزینی اتان با اکسیـژن در غلظت های بالای حضور اتـان باعث خفگی می شـود. گـاز اتـان یک گـاز قابل اشتعال است و اگر در محیطی که اتان حضور دارد غلظت اکسیژن زیاد باشد انفجار رخ میدهد. به همیـن دلایل باید دقت ویژه در انبارش و نگهداری این سیلندرها به عمل آید. و هرگز کنار سیلندر های اکسیــد کننـده مثل اکسیژن وگاز نیتروس اکساید قرار نگیرد.