گـاز اکسیـژن

گـاز اکسیـژن کوچکتریـن عضـو از گروه شانزدهـم جدول تناوبـی است که با نمـاد شیمیائیO وعدد اتمی 8 نشـان داده شده است. فراوانترین عنصر پوسته زمیـن است. اکسیژن 87% اقیانوس ها (به صورت آب) و 20% جــــو زمیـن (به صورت اکسیژن مولکولیO2 و O3 ) را به خـود اختصـاص داده اسـت. اکسیژن به صورت ترکیب در قالـب اکسید فلزات، سیلیکات ها، کربنات ها در خاک و صخره ها یافت می شود.

لازم به ذکر است ؛ ترکیبات اکسیژن در تمام کهکشان وجود دارد و طیف نور اکسیژن اغلب در ستاره هــا دیده می شود. گازی بی بو و بی رنگ، غیر سمی و خنثی است همچنین در دما و فشـار استانــدارد حالت گــازی دارد. اکسیژن عنصر مهم هواست و از فتوسنتز گیاهان تولید می شود. اکسیژن مایع معمولا از تقطیـر جزئــی هوای مایع به دست می آید. اکسیژن مایع و جامد، رنگ آبی کم رنگ داشته و هر دو سیــال پــارا مغناطیــس هستند.

کاربـرد های گـاز اکسیـژن

استفاده از گار اکسیژن …

جهت اکسیژن رسانی در بیمارستان ها

به عنوان اکسید کننده در نیروی حرکتی موشک ها

جوشکاری

صنعت فولاد

تولید متانول

سیمان سازی

تولید سرامیک

برای سفید کردن خمیر کاغذ در صنعت کاغذ سازی

تصویه آب و فاضلاب

تولید اتیلن اکسید

در دستگاههای آنالیز و شناسایی مواد

گـاز اکسیـژن و اطلاعـات ایمنـی آن

اکسیژن در فشارهای نسبی بالا میتواند سمی باشد. خطر آسیب به ریه و سیستم عصبی مرکــزی شامــل (کاهــش بینایـی، تشنــج و اغــما) در صورت قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گاز اکسیــژن خالص همچنین مشـکلات ریــوی نظیــر ورم ریــه، کاهش ظرفیت ریه و آسیب بافت ریه مشتقات خاصی از اکسیژن مثل ازن و پروکسید هیدروژن رادیکال های هیدروکسیل و سوپر اکسید ها بسیار سمی می باشند.