گــاز سولفــور هگـزا فلورایــد (SF6)

گاز سولفور هگزا فلوراید برای اولین بار در سال 1906 میلادی توسط دانشمند فرانسوی آنری مواسـان از کنـار هم قرار گرفتن گوگرد و فلوئور کشف شد. SF6 گازی بی بو، بی رنگ و غیر قابل اشتعال تقریبا 5 برابر سنگین تر از هواست. این گاز بعنوان یک عامل مهم و حیاتی در جذب الکترون های آزاد و ایجاد محیطی عایـق بسیــار پرکاربرد است.
استقامت الکتریکی گاز سولفور هگزا فلوراید تحت شرایط مشابـه بیـش از دو برابر استقـامت عایقی هواست.

اضافه شدن مقدار کمی گاز سولفور هگزا فلوراید استقامت عایقی هوا را به شدت افزایش می دهد ولـی بــر عکـس اضافـه شدن هـوا به گـاز هگـزا فلورایـد گوگـرد تاثیـر چندانـی بر روی استقـامت عایقـی آن ندارد. قدرت خاموش کنندگی گاز سولفور هگزا فلوراید صد برابر هواست.

SF6 دارای پایداری بالای شیمیائی تحت قوس الکتریکی می باشد که از این خاصیت در عایق بنـدی تجهیـزات فشار قوی استفاده می شود. در تولیــد گاز سولفور هگزا فلوراید می‌توان از در تماس قرار دادن گوگرد و فلوئور بهره برد.

کاربـرد های  SF6

استفاده از هگزا فلوراید گوگرد ….

  • بعنـوان یـک دی‌ الکتریـک ولتـاژ بـالا در شتـاب‌ دهنـده‌ هـای ذره‌ای ماننـد مولـد و اندوگراف و پلترون‌ ها و میکروسکوپ‌های الکترونی ولتاژ بالا
  • بعنوان ماده ی دی الکتریک در صنعت برق،مدارشکن های ولتاز بالا، تجهیزات کلید زنی و دیگر تجهیــزات برق
  • بعنوان عامل افزایش فشار در سامانه های رادار
  • در جراحــی های پزشـــکی در حــوزه ی چشـم
  • بعنوان یک گاز غیر سمی در پروژه ها و تــحقیقات آزمایشگاهی
  • بعنوان یک گـاز خنثــی در ریختــــه گـری منیزیـم
  • بعنوان یک پرکننده ی بی اثر برای پنجره ها و شیشه های عایق

گـاز سولفـور هگـزا فلورایـد و اظلاعـات ایمنـی آن

گاز سولفور هگزا فلوراید گازی غیر قابل اشتعال است اما زمانی که در سیلنـدر و تحـت فشـار باشـد در صورت افزایش قابل توجه دما و قرار گرفتن در معرض شعله منجر به انفجار میشود. این گــاز به صورت مایـع در صورت تمـاس بـا پوست موجب سوختگی در فرد می شود و اگر استنشاق این گاز از یک غلظتی فراتـر باشـد سبب خفگی فرد و در نهایت منجر به مرگ وی می گردد.